LUKIJAN ARVIO

Elämää helpottavia ratkaisuja

M ielenkiintoinen teos käsittelee kronologisesti vuoden 2006 tapahtumia yhden miehen – kertojan – näkökulmasta. Mattila kuvaa toisen eläkevuotensa tapahtumat tarkasti. Hän dokumentoi kaikki tapahtumat täsmällisesti ja tarkoin viittauksin. Hän palaa niihin tarvittaessa toisessa asiayhteydessä. Kirjassa on tähän tapaan runsaasti ristiviittauksia.

Koska kirja on eräänlainen hakuteos, Mattila ohjaa lukijaa pikku apuvälineillä: sivun ylälaidan päivämäärillä ja tapahtumilla, kronologisella sisällysluettelolla, aihepiirihakemistolla sekä tarkalla henkilöhakemistolla. Lukemista elävöittävät kirjoittajan itse tekemä selkeä taitto, ytimekkäät alaotsikot sekä lukuisat kuvat teksteineen.

Olen saanut tehdä yhteistyötä Jukka O. Mattilan kanssa Suomen Lähilukioyhdistyksen piirissä jo vuodesta 1998. Yhdistyksen vuotuiset seminaarit, Konneveden Virtuaalilukiohanke sekä yhdistyksen hallituksessa toimiminen ovat olleet vuosittaisia kiinnekohtia, joiden ympärille yhteistyömme on luontevasti nivoutunut.

Yhteisiä tavoitteitamme ovat edesauttaneet merkittävästi kymmenet yhteiset automatkamme, joiden aikana olemme voineet pohtia pienten lukioiden toiminnan kehittämistä. Suomen Lähilukioyhdistys toimii talkooperiaatteella, jossa kukin on mukana omalla panoksellaan. Itse otin roolikseni toimia yli 10 vuoden ajan puheenjohtajan autonkuljettajana yhdistyksemme seminaareihin. Pisimmät näistä yhteisistä matkoista ulottuivat aina Utajärvelle ja Paltamoon saakka.

Kirja paljastaa hauskalla tavalla Jukan monipuolisen aktiivisuuden. Hänellä on koko ajan monta rautaa tulessa. Itse suunnitellut ja johdetut seminaarit, koulutuspäivien (veso) pito ympäri Suomea, neuvottelut opetuksesta päättävien valtakunnan tahojen kanssa, laatukoulutustyö, kirjoittelu valtakunnan lehdissä (mm. Helsingin Sanomat) sekä ammattilehtiin niin koti- kuin ulkomailla.

Luulisi tässä olevan jo tarpeeksi yhdelle miehelle, mutta näin ei asia suinkaan ole. Kirjojen ja muiden graafisten tuotteiden luominen on Jukan ajatuksissa varmaan päivittäin. Ja sitten nuo keksinnöt ja muut elämää helpottavat innovaatiot. Niitä riittää ja niihin olen saanut tutustua sekä Jukan aikaisemmassa asuinpaikassa Paraisilla että varsinkin nykyisin Hattulassa. Esimerkiksi sivun 181 Tunneli Pälkäneentien ali on oiva esimerkki sitkeydestä saada elämänlaatua paremmaksi. Tunneli on näkemisen arvoinen. Kannustan tutustumaan tuohon ihmeeseen. Samalla kerralla hän esittelee varmaan myös toisen ihmeen eli Kellariteatterinsa. Kaiken kaikkiaan Vuosi 2006 on lukemisen arvoinen ja kiinnostava teos. Suosittelen.

Seppo Holkeri, rehtori emeritus