Jukka O. Mattilan tuottaman kirjan ”Heikki ’Jose’ Kivinen – legenda jo eläessään” tekstin voi kuunnella mp3-muodossa (yht. 2 h 40 min) sekä osallistua Heikin 80-vuotispäiville 26.5.2007 katsomalla niistä kertovan 45 minuutin elokuvan. Elokuvassa nähdään edustava joukko Rauman Purjehdusseuran jäseniä ja kuullaan heidän onnittelutervehdyksiään sekä meriaiheisia yhteislauluja.

R

aumalaisesta Heikki ”Jose” Kivisestä (s. 26.5.1927) on tullut legenda jo eläessään. Purjehtija, laivanrakentaja, suunnittelija, piirtäjä ja toteuttaja on vuosikymmenet toiminut isällisenä esikuvana sadoille raumalaisille.

Heikki Kivinen liittyi 11-vuotiaana 1938 Raumalle perustettuun meripartiolaislippukunta Myrskypoikiin. Sittemmin hän on kouluttanut lukuisat raumalaisnuorten sukupolvet purjehdustaitoihin ja merielämään.

Joka kesä raumalaisissa venekunnissa aprikoidaan kuin neuvoa kysyen ”Kuinkahan Jose olisi tämän tehnyt?” tai todetaan ”Kyllä Jose olisi tästä ylpeä”. Vaativan korjaustyön päätteeksi sopii siteerata suoraan mestaria itseään: ”Se on parempi kuin uutena”.

Tämä kirjan tekeminen on ollut suunnitteilla vuosikaudet. Vihdoin syyskuussa 2010 kirjan tekijä ja Heikki Kivinen purjehtivat Heikin s/y Catharinalla Raumalta Katanpäähän ja takaisin. Kirjan tekstinä on kolmena iltana kajuutassa suoritetun haastattelun sanatarkka litterointi.

Kirjassa Heikki Kivinen kertoo elämästään, työurastaan, veneistään ja ystävistään. Merenkulun harrastajia kiinnostanevat etenkin muistelukset sotakorvauskuunareiden valmistuksesta.

Vuosina 1948–52 Heikki Kivinen työskenteli Hollmingin telakalla rikaamassa sotakorvauskuunareita. Näitä puisia kuunareita valmistettiin kaikkiaan 34, joista Heikki oli mukana 24:ssä. Rikausporukkaan kuului mm. seitsemän vanhan polven merikapteenia, joilta Heikki sai käytännön opin perinteisiin laivanrakennus- ja merimiestaitoihin.